.

Proč jíst ovoce dopoledne?

Možná už jste někde slyšeli, že ovoce  je dobré jíst dopoledne. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak opravdu je.

Ovoce je zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, cukrů a bioaktivních látek. V každém ovoci se poměry i jednotlivé druhy látek liší. Některé plody jíme celistvé (jablko), u jiných konzumujeme pouze dužinu (pomeranč). Zachovat pestrost stravy je tedy namístě.

Od ranních hodin je tělo ve fázi vylučování. Čistí se a zároveň po něm vyžadujeme dopolední zápřah. Ovoce pomáhá s čištěním střev. Pokud zůstanete celé dopoledne jen na ovoci necháte své tělo odpočinout. Dopolední zápřah není v dnešní době práce na poli, ale práce hlavou (ve většině případů). Hodně zapojujeme nervovou soustavu. Mozek spotřebuje velké množství energie.

Minerální látky a vitamíny jsou látky, které v našem metabolismu patří nerozlučně k sobě. Aby látka A mohla dojít na místo určení, potřebuje k tomu další nespočet látek a B b C c…. sama neumí doputovat tam kam patří. Proto jsou komplexní zdroje potřebných látek důležité.

SUPER DOPING

Ovoce vám může hned od rána tvořit super zdroj potřebných látek pro dobrou funkci nervové i svalové soustavy. Dodá vám energii během celého dopoledne a napomůže tělu s vyprazdňováním a čistěním.

STRAŠÁK – OVOCE OBSAHUJE HODNĚ CUKRŮ 

Tuto větu slýchám jako častý argument, proč by se ovoce nemělo ve velkém množství, nebo při různých dietách a podobně. Ano ovoce obsahuje sacharidy(cukry) ALE – obsahuje také vlákninu, která podporuje peristaltiku střev. Trávení je rychlejší, všechny cukry se nestihnou vstřebat. Ve zralém ovoci jsou přítomny enzymy pomáhající cukry štěpit. Cukry, které jsou vstřebány umí tělo využít jako zdroj energie.

Proč tento mýtus vznikl?

Potraviny se často posuzují pouze podle glykemického indexu (GI). Hodnota posuzující rychlost a množství cukru uvolněného z potraviny do krevního řečiště. Pokud jsme vystaveni dlouhodobému působení vysokým obsahem glukózy, buňky ztrácí citlivost k insulinu. Komplexnější je tedy Inzulinový Index (II). Množství vyprodukovaného inzulinu je odpovědí těla na přijatou potravu. Insulin zajišťuje vstřebávání glukózy – energie.

INZULINOVÝ INDEX ?

Určuje množství vyprodukovaného insulinu v závislosti na trávené potravině. Potraviny s velmi nízkým GI mohou mít vysoký insulinový index. Jsou to například mléčné výrobky a pečivo. Proto zavrhovat ovoce kvůli vysokému obsahu sacharidů není na místě. Náš metabolismus je rozmanitý okruh biochemických reakcí. Dodávejme mu tedy co nejvíce potřebných částic.

Ovoce je vhodné dopoledne, tělu dodá potřebné látky pro zvýšenou funkci mozku, nervové soustavy, svalové i trávicí soustavy. Pomůže nám lépe zvládnout únavu i stres. Pomůže nám cítit se lépe a lépe vypadat.

Jednotlivé druhy ovoce a základní informace o tom co obsahuje a včem je prospěšné můžete sledovat i jako pravidelný příspěvek na mé FP Zkus to Dokážeš to ZDE.

fruit

 

 

 

kontaktuj@anetholubova.cz
Jsem šťastná, protože žiju život, o kterém jsem vždy snila. Moje vášeň k bylinkám a zeleným potravinám a zdravé stravě se stala mým živobytím. Dnes pomáhám lidem ke zdravému životnímu stylu a učím je rovnováhu a pevnost trojúhelníku zdraví- vztahy –finance.Tyto pilíře ovlivňují náš život ve všech směrech. Jsem výživovým nadšencem, který spojuje poznatky moderní biologie a psychosomatiky do jednoho celku. Osobnostní rozvoj uplatňuji v práci na životním stylu, energii, stravě, vztazích i finanční gramotnosti. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře