.

Jak využít sezónu OSTRUŽIN?

Sezóna OSTRUŽIN

Právě je v plném proudu sezóna velice zdravých plodů Ostružníku. Jsou to rostliny z čeledi růžovitých a proto jsou obdařeny trny.

Sběr může být zajímavým zpestřením vycházky. Děti milují nést si košíček na bylinky, nebo kyblíček na ostružiny. Hned tu máte také cíl, za kterým se můžete do lesa vydat, a rovnou u toho vydatně posvačit. A co vlastně díky ostružin dostaneme do těla? Jaké zdravé látky ukrývají?

Plody

vitamín C

– bioflavonoidy

-silice

-kyseliny citrónová, vinná, jablečná

-pektin

V plodech ostružin najdeme bioflavonoidy. V ostružinách a malinách se nachází bioflavonoidy s jedním z nejsilnějších antioxidačních účinků. I po usušení plodů zůstává tento účinek zachován. Sušením se sníží pouze obsah vitamínu C. Plody ostružin obsahují  70 – 80% biologicky vázané vody. V ní se nachází prospěšné kyseliny jako citrónová, jablečná, vinná, cukry a pektin.

Pecičky plodu obsahují éterický olej neboli silici. Co je vlastně silice, na to se můžete těšit v mém dalším článku. Účinky silice jsou například usnadnění odkašlávání, uvolňování spazmů hladkého svalstva takže i střev. Působí proti plynatosti. Ostružiny mají celkově blahodárný účinek na celý náš trávicí trakt. Vyživují ho, navrací rovnováhu a jsou dobrou prevencí proti onemocnění střev.

Stojí vycházka za zdravým chutným ovocem za to? Pokud se rozhodnete vydat se na sběr, už tím o vás tyto rostlinky pečují, protože nejlepší co existuje, je pohyb na čerstvém vzduchu.

Tip:

Čerstvá ostružinová šťáva je chutným a povzbuzujícím nápojem. Obsahuje sacharidy, dodává tak energii, je bohatá na bioflavonoidy a obsahuje vlákninu a kyselinu listovou.

Zvykli jsme si k vyžití sbírat hlavně plody. Je také proč, ale dříve, pro léčebné účely, byly sbírány výhradně listy. Z listů si můžete připravit čaj a já vám řeknu, jak na to a k čemu je dobrý. Pokud vás zajímá více o tom, jak být zdravý, zde najdete můj eBook plný typů k celkové vitalitě. Dozvíte se tam například k čemu je dobrá máta, meduňka, kopřiva či pampeliška.

Sběr listů

Sbírají se listy, jak ostružníku, tak maliníku a vydat se na ně můžete od jara do podzimu. Sbírejte hlavně mladé, svěže zelené lístky, které bez stonků rychleji uschnou. Největší sílu však mají před rozkvětem. Účinné jsou ale pořád. Nasušením listů získáme léčebný prostředek při průjmových onemocněních, při nachlazení, při zánětech ústní dutiny, v těhotenství se podle babských rad pije pravidelně před porodem čaj z maliníkového listí pro hladký porod. Dříve se používal nálev z fermentovaného listí jako náhražka čínského čaje. Využití je tedy široké, tak s chutí do toho.

Jak sušit

Sušte pomalu a na vzduchu. Nejlépe venku, nebo v dobře větrané místnosti. Slabě rozvrstvené listí lze na krátkou dobu umístit na slunce a urychlit tak sušení. Uskladněte v papírových sáčcích, přeberte a odstraňte nahnědlé lístky.

Další zajímavosti se můžete dočíst na mém blogu zde.

Použití:

ostruziny recepty

kontaktuj@anetholubova.cz
Jsem šťastná, protože žiju život, o kterém jsem vždy snila. Moje vášeň k bylinkám a zeleným potravinám a zdravé stravě se stala mým živobytím. Dnes pomáhám lidem ke zdravému životnímu stylu a učím je rovnováhu a pevnost trojúhelníku zdraví- vztahy –finance.Tyto pilíře ovlivňují náš život ve všech směrech. Jsem výživovým nadšencem, který spojuje poznatky moderní biologie a psychosomatiky do jednoho celku. Osobnostní rozvoj uplatňuji v práci na životním stylu, energii, stravě, vztazích i finanční gramotnosti. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře