.
Ovoce je zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, cukrů a bioaktivních látek. V každém ovoci se poměry i jednotlivé druhy látek liší. Některé plody jíme celistvé (jablko), u jiných konzumujeme pouze dužinu (pomeranč). Zachovat pestrost stravy je tedy namístě.
Od ranních hodin je tělo ve fázi vylučování. Čistí se a zároveň po něm vyžadujeme dopolední zápřah. Ovoce pomáhá s čištěním střev. Pokud zůstanete celé dopoledne jen na ovoci necháte své tělo odpočinout. Dopolední zápřah není v dnešní době práce na poli, ale práce hlavou (ve většině případů). Hodně zapojujeme nervovou soustavu. Mozek spotřebuje velké množství energie.
Minerální látky a vitamíny jsou látky, které v našem metabolismu patří nerozlučně k sobě. Aby látka A mohla dojít na místo určení, potřebuje k tomu další nespočet látek a B b C c…. sama neumí doputovat tam kam patří. Proto jsou komplexní zdroje potřebných látek důležité.
SUPER DOPING
Ovoce vám může hned od rána tvořit super zdroj potřebných látek pro dobrou funkci nervové i svalové soustavy. Dodá vám energii během celého dopoledne a napomůže tělu s vyprazdňováním a čistěním.
STRAŠÁK – OVOCE OBSAHUJE HODNĚ CUKRŮ
Tuto větu slýchám jako častý argument, proč by se ovoce nemělo ve velkém množství, nebo při různých dietách a podobně. Ano ovoce obsahuje sacharidy(cukry) ALE – obsahuje také vlákninu, která podporuje peristaltiku střev. Trávení je rychlejší, všechny cukry se nestihnou vstřebat. Ve zralém ovoci jsou přítomny enzymy pomáhající cukry štěpit. Cukry, které jsou vstřebány umí tělo využít jako zdroj energie.
Proč tento mýtus vznikl?
Potraviny se často posuzují pouze podle glykemického indexu (GI). Hodnota posuzující rychlost a množství cukru uvolněného z potraviny do krevního řečiště. Pokud jsme vystaveni dlouhodobému působení vysokým obsahem glukózy, buňky ztrácí citlivost k insulinu. Komplexnější je tedy Inzulinový Index (II). Množství vyprodukovaného inzulinu je odpovědí těla na přijatou potravu. Insulin zajišťuje vstřebávání glukózy – energie.
INZULINOVÝ INDEX ?
Určuje množství vyprodukovaného insulinu v závislosti na trávené potravině. Potraviny s velmi nízkým GI mohou mít vysoký insulinový index. Jsou to například mléčné výrobky a pečivo. Proto zavrhovat ovoce kvůli vysokému obsahu sacharidů není na místě. Náš metabolismus je rozmanitý okruh biochemických reakcí. Dodávejme mu tedy co nejvíce potřebných částic.
Ovoce je vhodné dopoledne, tělu dodá potřebné látky pro zvýšenou funkci mozku, nervové soustavy, svalové i trávicí soustavy. Pomůže nám lépe zvládnout únavu i stres. Pomůže nám cítit se lépe a lépe vypadat.
Jednotlivé druhy ovoce a základní informace o tom co obsahuje a včem je prospěšné můžete sledovat i jako pravidelný příspěvek na mé FP Zkus to Dokážeš to ZDE.