.
(Latinský název: Rosa canina)
Růže byly populární už ve starověkém Řecku a Římě, kde se používaly jako léčivé rostliny. Růžové květy byly součástí magických směsí na přivolání lásky. (Používaly se květy, šípky, kořeny i hálky.) Šípku se říká též Psí růže, protože ji Římané používali proti vzteklině.
SYMBOL:
Růže lásky je symbolem krásy, mládí, zamilovanosti a mlčenlivosti. Zasvěcena byla bohyni lásky, krásy a plodnosti Afroditě, později také Venuši.
ENERGIE:
Energeticky v sobě růže mísí více živlů a vlastností.
Pomáhá obnovovat tělesnou energii JIN.
CHLAD – VODA, TRPKOST – ZEMĚ, VŮNĚ a SLADKOST – VÍTR.
Lidové názvy růže šípkové:
Šípek, šipka, planá růže, psí růže, růže trnová, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky.
Výskyt:
Růže je volně rostoucí keř nenáročný na podmínky. Vyskytuje se na mezích, u polních cest. Dosahuje výšky 1-3m.
Sběr:
Nejčastější je využití plodů. Sbírají se v září – říjnu. Musí být vyzrálé – jasně červené a tvrdé. Po prvních mrazech sběr pro dekorační účely. Suší se v tenkých vrstvách. Nejdříve sušíme na vzduchu a pak se dosouší umělým teplem do 50°C.
Využití:
Bohatě ji využijeme jak v léčitelství, tak v kuchyni.
LÉČITELSTVÍ
Léčí horkost a záněty. Velice zdravé jsou čerstvé šípky, jež jsou bohaté na vitamíny např. vitamin C, vitamin B1, vitamin A a vitamin E. Posilují tak imunitu a chrání nás před infekčními chorobami chřipkou a nachlazením. Díky přítomnosti vitaminu E je zde i antioxidační efekt. Šípky jsou velmi důležité v podzimních měsících, kdy začne teplota klesat a roste riziko nachladnutí. Působí močopudně, takže jsou vhodné i při léčbě nemocí močového ústrojí. Příznivé účinky jsou dále u nemocí: avitaminóza, menstruační bolesti a problémy s dělohou, při oparech, kdy mají stahovací účinek, růžová voda je vhodná k péči o pokožku i k výplachu očí. Další tipy k tomu jak být zdraví můžete najít zde na mém blogu. Můžete využít také recept na ostružinový čaj zde.
KUCHYNĚ
Šípky můžeme využít k přípravě džemů a marmelád. Výroba vína nebo šípkového likéru. Je možné vyrábět také sirupy, zavařeniny, kompoty. Do pokrmů se růže používá jako voňavá přísada.
Tip: Šípková omáčka
Můžeme vychutnat i u bezmasých pokrmů. Třeba jen s těstovinami, gnochi, bramborovým knedlíkem, noky.
Recept:
Dáme vařit dva hrnky přebraných a omytých šípků do asi půl litru vody. Na lžíci másla připravím zeleninový základ: cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu opékáme na másle do růžova. Pak nasypeme dvě vrchovaté lžíce cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat dozlatova. Odstavíme. Když jsou šípky měkké, ponorným mixerem rozmixujeme i s vodou. Pak propasírujeme přes ostré síto. Vznikne asi hrnek jemné kašovité šípkové hmoty. Přidám orestovanou zeleninu s karamelem a šípkový protlak (kdo dělá k masu přidá výpek). Přidáme hrnek horké vody, vybereme bobkový list, jalovce necháme. Směs krátce provaříme a ručním mixerem rozmixujeme dohladka. Přidáme lžíci soli, promícháme, ochutnáme a dochutíme dle chuti pepřem, tymiánem, cukrem, citronovou šťávou a citronovou kůrou. Provaříme a zkorigujeme hustotu.
Když se na to podíváme selským rozumem a půjdeme s ročním obdobím, podzim je také čas honu. Šípky se hojně využívali jak na zámku tak v podzámčí. V podzámčí takový přísun masa nebýval a proto bylo normální omáčku připravit pouze k příloze.
Šípková růže je rostlina jenž nám dává mnoho darů. Každý si jistě vezme ten sobě nejvhodnější. Užijte si zbytek října s červenými šípinky.